Ontwerp van complete kasverwarmingssystemen

Het verwarming systeem is een basis systeem voor klimaatbeheersing in kassen. De verwarmingsinstallatie wijkt op vele punten af van een centraal verwarmingssysteem in andere typen gebouwen. Het ontwerpen van een kasverwarmingssysteem is een specialistische taak die Climeco op en top beheerst.

 

BEREKENEN

Bij de berekeningen wordt rekening gehouden met de lokale omstandigheden en met de specifieke eigenschappen van de kas en de systemen die van invloed zijn op de warmtevraag.

 

ONTWERPEN

Gelet op de teelt en de kas, wordt een combinatie van verwarmingssystemen gemaakt.

Klassieke systemen zijn gebaseerd op buisverwarming:

  • Buisrail verwarming
  • Groeibuis verwarming
  • Monorail verwarming

 

Daarnaast zijn allerlei ander verwarmingssystemen mogelijk, zoals vloerverwarming en bodemverwarming.

Het uitgangspunt is dat de kas gelijkmatig verwarmd wordt, zodat de planten op het gehele bedrijf een optimale groei vertonen.

Voor het transport van warmte van het ketelhuis naar de uithoeken van het bedrijf wordt vaak gebruik gemaakt van stadsverwarmingsbuizen. Er ontstaat een satelliet systeem voor verdeling van de warmte.

De temperatuur regeling en circulatie van het verwarmingswater gebeurt met menggroepen. Op basis van het ontwerp worden componenten geselecteerd die energiezuinig, efficiënt en onderhoudsarm zijn.

De verdeelleidingen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in iedere buis. Het Tichelmann principe vormt de basis voor een gelijke verdeling, mist juist uitgevoerd.

 

WERKVOORBEREIDING

Naast het berekenen en opstellen van schema’s, verzorgt Climeco ook de installatie tekeningen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een modern 3D CAD systeem. Hieruit volgen ook de stuklijsten die de basis vormen voor de inkoop.

Goede installatie tekeningen verkorten de tijd die nodig is voor het installatie werk.