ONTWERP VAN KETELHUIS SYSTEMEN

Traditioneel is de gasgestookte ketel het uitgangspunt voor de warmtevoorziening. Een 3-treks ketel is uitermate geschikt voor de glastuinbouw, vanwege de sterk variërende warmtevraag. In combinatie met een gas/olie brander en condensor is het een sterk systeem. Mede omdat het afvangen en doseren van de CO₂ rijke en schone rookgassen de groei in de kas verbetert.

Het berekenen van de optimale combinatie van componenten is een specialiteit van Climeco.

BUFFERTANK

Door toepassing van een buffertank kan de energie opgeslagen worden die ontstaat bij het doseren van CO₂. Op deze manier is het mogelijk deze warmte nuttig te gebruiken op de koudere momenten van de dag.

Een verticale buffertank is een opvallend deel van het glastuinbouw bedrijf, gezien de omvang en vooral de hoogte ervan. Samen met een stikstof expansie systeem is dit een specialistische techniek.

CO₂ DISTRIBUTIE

Gekoppeld aan de warmte opwekking, is de CO₂ distributie een systeem dat enkel in de glastuinbouw voorkomt. Het kan gaan om CO₂ van de ketel of om vloeibare CO₂, of om decentrale CO₂ voorziening. Ieder systeem heeft zijn eigen kenmerken. Echter de gelijkmatige verdeling in de kas dient optimaal te zijn. Climeco verzorgt het ontwerp hiervoor.

WERKVOORBEREIDING

Naast het berekenen en opstellen van schema’s, verzorgt Climeco ook de installatie tekeningen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een modern 3D CAD systeem. Hieruit volgen ook de stuklijsten die de basis vormen voor de inkoop.

Goede installatie tekeningen verkorten de tijd die nodig is voor het installatie werk.